Zakaj zbiranje deževnice

Pogosta vprašanja & odgovori...

Ozadje za vsebino

KAKšNE ZBIRALNIKE POZNAMO?

Poznamo nadzemne in podzemne zbiralnike. Razlika med njimi je zlasti v načinu predobdelave mase iz katere so narejeni, tako, da so nadzemni zbiralniki UV obstojnejši.
V podjetju VODATEH d.o.o. v prodajnem programu ločimo tudi ležeče in pokončne zbiralnike. Razlika je zgolj v obliki. Pokončni so višji in so namenjeni za vgradnjo na območja, kjer prostora za vgradnjo primanjkuje, ležeči pa imajo večje volumne in so primerni za območja, kjer je prostora za vgradnjo dovolj.

KAKO IZBRATI PRAVO VELIKOST ZBIRALNIKA?

Obstaja več različnih modelov za izračun potrebne velikosti zbiralnika. Mi stavimo na praktične izkušnje.
Navajamo enostaven izračun dimenzije zalogovnika za štiri člansko družino:

Zalivanje zelenjavnega vrta: 2300 – 3.500 L
Zalivanje vrta, pranje avta, wc kotlički: 5000 – 6200 L
Zalivanje vrta, pranje avta, wc kotlički, pralni stroj: 6200 – 8000 L
Zalivanje vrta, pranje avta, wc kotlički, pralni in pomivalni stroj: 8000 – 12000 L
Zalivanje vrta, pranje avta, wc kotlički, pralni in pomivalni stroj, tuš: 18000 – 20000 L

Pomembno je, da imate za vsakih 1000 L zbiralnika na razpolago od 30 (področja z več kot 1100 mm padavin letno) -50 (področja z manj kot 1000 mm padavin letno) kvadratnih metrov strehe. V kolikor imate vodovod, priporočamo za domačo uporabo izbiro zbiralnika od 2.300 do 10.000 L.

POLEG ZBIRALNIKA VAM PRIPOROčAMO šE:

FILTER GROBIH DELCEV (I. stopnja čiščenja deževnice)
Zbiralnik za deževnico je mogoče nadgraditi z grobim samočistilnim filtrom. S tem preprečimo grobim nečistočam vstop v zbiralnik. Tako se pesek, listje, mah, poginule živale iz naše strehe ne znajdejo v zbiralniku in s tem zmanjšamo okužbo s patogenimi mikroorganizmi. Priporočamo vsem.

UMIRJENI DOTOK IN SIFON (II. In III. stopnja čiščenja deževnice)
Vodo, ki vstopi v zbiralnik peljemo preko umirjenega dotoka. Le-ta poskrbi, da se fini vsedljivi delci med dotokom ne dvigujejo ter da se voda enakomerno meša in ohranja svojo svežino. Sifon pa preprečuje na iztočni strani, da bi v zbiralnik prišle prostoživeče živali (glodalci, ptiči, dvoživke). Priporočamo za nadaljno uporabo deževnice za različne tehnološke postopke.

PLAVAJOčI ODJEM (IV. stopnja čiščenja deževnice)
četrto stopnjo čiščenja deževnice predstavlja plavajoči odjem, ki ga sestavljajo »boja« ali plovec s fino sesalno košaro, nepovratnim ventilom ter gibljivo cevjo. Priporočamo vsem uporabnikom.

čRPALKA
Za črpanje deževnice iz zbiralnika deževnice lahko uporabljamo potopne črpalke ali pa »suhe« črpalke. Izbira je odvisna od potreb posameznika in vrste zbiralnika. Pri izbiri črpalke moramo paziti, da ima zaporo proti suhemu teku (da se ne pregreva, ko vode v zbiralniku zmanjka) in da vzdržuje primeren pritisk glede na namen uporabe. Za pomoč pri izbiri črpalke nas pokličite na GSM: 030/626-715 in z veseljem Vam bomo svetovali.

NOTRANJI HIšNI FILTRI
Notranji filtri za deževnico se uporabljajo mehanski za grobo in mikrofiltracijo. Ločimo med kartušnimi filtri za filtracijo finih delcev ter ogljenimi filtri. Priporočamo zlasti, ko uporabljate vodo za pranje perila ali posode. Za več informacij se obrnite na GSM: 030/626-715.

AVTOMATSKA PREKLOPNA čRPALKA ALI SISTEM ZA DEžEVNICO
Vse pogosteje se uporablja tudi avtomatska preklopna črpalka, ki omogoča samodejni preklop dobave vode iz zbiralnika na vodovodno omrežje, ko vode v zbiralniku zmanjka. Sistem je enostaven in vzdržljiv in ponavadi ne zahteva posebnih stroškov vzdrževanja. Nimate potrebe po ročnem preklapljanju dobave vode. Priporočamo vsem, ki želijo komfortno rešitev uporabe deževnice.

MERILEC NIVOJA TEKOčIN
Za to, da veste koliko vode je še v zbiralniku, Vam ponujamo različne tipe merilcev nivoja tekočin, ki Vam bodisi na Vašem telefonskem aparatu (pametni telefon) ali na posebnem prikazovalniku, ki ga montirate na Vašo steno v hiši, prikazuje, koliko vode imate v zbiralniku. Tako z vodo lažje razpolagate.

KAKO VZDRžEVATI ZBIRALNIK SISTEM ZA DEžEVNICO

VZbiralniki za deževnico, ki jih nudimo v VODATEH d.o.o. praktično ne potrebujejo posebnega vzdrževanja in čiščenja, sploh če ste pred vtokom na vgradili samočistilni filter grobih delcev ( v tem primeru čistimo zbiralnik 1 x na 10-15 let).

V kolikor pa filtra nimate, je dobro zbiralnik očistiti na vsake 2-3 leta. čiščenje je enostavno, saj je večina zbiralnikov v ponudbi izdelanim tako, da so stene zbiralnika gladke, ravne, brez krivin, zato lahko zbiralnik popolnoma očistite in zbrišete notranjost brez vsakršnih težav.

KOLIKO PRIHRANIM Z ZBIRALNIKOM DEžEVNICE? KAJ SO PREDNOSTI ZBIRANJA DEžEVNICE?

Z zbiranjem deževnice lahko prihranimo tudi do 50 € ali več mesečno. A tu ne gre zgolj prihranek, gre za našo okoljsko vizijo, našo prihodnost in prihodnost naših otrok.

Skozi desetletja, stoletja človek počasi onesnažuje vire pitne vode. Danes človek v razvitem svetu porabi od 150 do 200 litrov pitne vode vsak dan. Od tega se porabi le okoli 5 % pitne vode za kuhanje in pitje. Zelo malo glede na skupno dnevno porabljeno količino. In ravno zato zbiramo deževnico in zmanjšamo vpliv naše odpadne vode na okolje ter zmanjšamo stroške za vodo in komunalo!

Na koncu, a ne nazadnje, si z zbiralnikom deževnice zagotovimo avtonomijo vira vode. To pomeni, da ne bomo dosti trpeli zlasti v sušnih mesecih, ko lokalni dobavitelja zaradi pomanjkanja vode ustavijo dobavo le-te.

ZA KAJ SE LAHKO UPORABLJA DEžEVNICA?

a) Gospodinjstva: Zalivanje vrta, pranje avtomobila, pranje perila, splakovanje WC.

b) Industrija: Kot voda za gašenje požarov, ustrezno predelana tudi kot tehnološka voda, za zalivanje, pranje, splakovanje WC.

c) Kmetijstvo: Za zalivanje kmetijskih pridelkov, gašenje morebitnih požarov, pogojno za napajanje živine, pranje kmetijske mehanizacije.

JE VODA IZ ZBIRALNIKA SVEžA?

Voda, ki jo hranimo v podzemnih rezervoarjih ostane sveža skozi vse leto. Zadostna globina vkopa rezervoarja nam omogoča, da ostaja temperatura vode v podzemnem rezervoarju skozi vse leto na nivoju nekje od 6-10 stopinj Celzija. Tako kemična obdelava deževnice ni potrebna.

KAKO POGOSTO JE POTREBNO čIščENJE REZERVOARJA?

Rezervoar, ki ima vgrajen samočistilni filter trdih delcev, umirjeni dotok, sifon in plavajoči odjem, praviloma čistimo na 10 - 15 let. Na dno rezervoarja se sčasoma nabere sedimentna plast, ki skrbi za boljšo kvaliteto deževnice. Z odstranitvijo te plasti (prepogosto) bi zmanjšali kvaliteto deževnice.

KAKO POVEZATI VEč REZERVOARJEV MED SEBOJ?

Rezervoarje povežemo pri dnu in na vrhu s pomočjo posebej izdelanih nastavkov, ki jih privarimo ali pa se za izdelavo uporabijo posebni spojni materiali. S tem omogočimo izdelavo sistema z zadostno količino deževnice.

Za vsa dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 626 715
ali pošljite sporočilo na info@vodateh.si